Her er- og blir du noe

I går, 16. oktober, ble Global Dignity Day arrangert på skoler over hele verden. Kvadraturen skolesenter markerte dagen for fjerde år på rad. Alle skolens vg1-elever deltok, og hensikten er å bevisstgjøre ungdom på hva verdighet er, hvordan verdighet angår oss alle, og hva vi kan gjøre for å øke egen og andres verdighet.

HovedveilederDagen startet med en fellessamling i Frikirken. Rektor ønsket elever og veiledere velkommen og hovedveileder Ole Jørgen Sagedal snakket om begrepet verdighet, det å ha respekt for hverandres integritet og om menneskeverd. At alle mennesker er like mye verd, uavhengig av alder, kjønn,  etnisitet, penger,  bakgrunn eller andre ting. Det er viktig å øve oss i å gi hverandre verdighet, og å se mennesket for det det virkelig er.

 

SivSiv (t.h.) fortalte sin verdighetshistorie, som handlet om å gjøre noe for en venn, spesielt når vennen har det vanskelig.

Etter fellessamlingen gikk elevene klassevis med sine veiledere for å skrive og fortelle sine verdighetshistorier. Noen av disse historiene ble senere fortalt for et fullsatt publikum. Det står det respekt av!

Global Dignity er et uavhengig, ideelt og politisk nøytralt initiativ etablert av Kronprins Haakon, Pekka Himanen og John Bryant. Global Dignity Day ble arrangert for første gang 20. oktober 2008. Skoler i over 20 land deltok i markeringen. I 2010 var markeringen av Global Dignity Day landsomfattende for første gang. I år markeres Global Dignity Day på ca 130 videregående skoler i Norge. 30 000 elever er med, og 1400 frivillige stiller opp som veiledere.

 

Erik, 1 ELC:
Erik
-
Jeg synes denne dagen er viktig. Jeg skal fortelle min historie om det å bli mobbet, og om vennskap. En lærer spurte meg nettopp om jeg trengte et sted å sitte, det er også et eksempel på verdighet.Inger Øyen, veileder:
Inger Øyen
-
Begrepet verdighet er viktig – jeg synes det er bra å belyse selve ordet. Elevene bruker ikke dette ordet til vanlig. Det er flott å sette i gang assosiasjoner rundt begrepet. Det gjør inntrykk å dele verdighet, og det er flott å se hvordan historiene som blir fortalt virker, ikke bare på de som lytter, men også på de som forteller historiene.

Ole Jørgen Sagedal, hovedveileder og prest:
Ole Jørgen Sagedal

- Dagen er først og fremst viktig for meg. Det betyr noe å møte ungdommer som har en bevissthet rundt det å vise omsorg for andre mennesker. Det er sterkt å høre elevene fortelle. Ofte er det de små ting i hverdagen som gjør en forskjell.

av Haugland, Åse, publisert 17. oktober 2013 | Skriv ut siden