Her er- og blir du noe

Det er i år 100 år siden Kristiansand fikk sin husmorskole, samme år som alminnelig stemmerett for kvinner ble innført i Norge. I dag er det elever og lærere fra Kvadraturen skolesenter - Helsearbeiderfag vg2 - som fyller lokalet med liv.

Jubileet ble feiret i den gamle husmorskolens lokaler i Kronprinsens gate 47.  Avdelingsleder på Helse- og oppvekstfag, Guri Eidheim, åpnet med å ønske velkommen og fortelle om husmorskolens tid i lokalene fram til 1985 da Kvadraturen skolesenter overtok. Olga Halvorsen var skolens første bestyrerinne, og styrte skolen fra 1913 til 1933.

Mange inviterte gjester deltok i feiringen av "100 år med selvstændig tænkning og handlemaate". Dette var temaet for museumsformidler Birgitte Sørensens kåseri. Skolen var en milepæl for kvinnesaken fordi det var en av de aller første yrkesutdanningene som ble etablert for kvinner.
For øvrig deltok tidligere lærere og andre med minner fra husmorskoletiden. Tillitselever fra Helse- og oppvekstfag sørget for at lunsjserveringen gikk som den skulle. Det ble servert påsmurte snitter og en flott jubileumskake.

(Se bilder nederst på siden.) 

 

FAKTA

1913      
Kristiansand kommunale Husmorskole starter opp med Olga Halvorsen som bestyrerinne.

1985       
Kvadraturen skolesenter  (da Kristiansand Yrkesskoler) overtar lokalene. Starter tilbud med tilrettelagt opplæring i  små klasser. Tilbudet blir kalt DA (Dagliglivs- og arbeidstrening), som senere skifter navn til HT (Hverdagslivstrening).

2010       
Helsearbeiderfag vg2 flytter inn.

av Haugland, Åse, publisert 26. september 2013 | Skriv ut siden